GoodFoods

GoodFoods

GoodFoods

GoodFoods

7 گیاه دارویی اعجاب‌انگیز

این گیاهان دارویی که می‌خواهیم راجع به آن‌ها صحبت کنیم از وقتی ما وجود داشته‌ایم، قسمتی از زندگی ما بوده‌اند و از زمان‌های خیلی قدیم برای هدف‌های درمانی مختلف استفاده می‌شدند.


 امروزه طب جدید، قرص‌ها و داروهای پیشرفته بخش مهمی از زندگی مردم شده‌اند و به نظر می‌رسد گیاهان دارویی مانند سابق مورد استفاده قرار نمی‌گیرند؛ اما خوب است بدانید که برخی گیاهان می‌توانند به طور مؤثر باعث درمان و حل برخی مشکلات سلامتی شوند و می‌توانند نقش مهمی در سلامت عمومی شما داشته باشند. این گیاهان، از زمان وجود ما بخشی از زندگی‌مان بوده‌اند و از زمان‌های قدیم برای اهداف دارویی مختلف مورد استفاده قرار می‌گرفتند. گیاهان دارویی مانند زردچوبه، زنجبیل، برگ ریحان، نعناع و دارچین که معمولاً در غذاهایمان استفاده می‌شوند از مزایای سلامتی فوق‌العاده‌ای برخوردارند؛ مانند تسکین سرماخوردگی و آنفولانزا، رفع استرس، هضم بهتر غذا، تقویت سیستم ایمنی و خیلی از خواص دیگر.


در این مطلب قصد داریم به خواص 7 گیاه دارویی اعجاب‌انگیز اشاره کنیم؛ با ما همراه باشید...


1- آلوئه ورا؛ پادشاه گیاهان دارویی

در طب آیورودا (طب سنتی هندی)، آلوئه ورا به عنوان پادشاه گیاهان دارویی شناخته می‌شود. این گیاه در برگ‌های گوشتی خود آب را ذخیره می‌کند و به همین دلیل است که می‌تواند در شرایط بسیار خشک نیز پایدار باشد؛ بنابراین، رشد آلوئه‌ورا در باغچه یا گلدان شما نیاز به مراقبت‌های زیادی نخواهد داشت. در عوض می‌تواند انواع مختلفی از مشکلات مرتبط با سلامتی را درمان کند؛ بیماری‌ها و مشکلاتی چون:

* یبوست

* ناراحتی گوارشی

* آکنه

* ضعف ایمنی بدن 



2- ریحان Tulsi؛ ملکه گیاهان دارویی

گیاه بعدی که در اینجا به ذکر خواص آن می‌پردازیم ریحان مقدس یا ملکه گیاهان دارویی است. این گیاه در دین هندو دارای اهمیت بسیار زیادی است؛ اما به جز اهمیت دینی، این گیاه دارای خواص متعددی نیز می‌باشد؛ رایحه‌ی قوی آن به اندازه کافی سودمند است تا با رشد باکتری‌ها مقابله کند.

این گیاه به خاطر خواص درمانی فوق‌العاده‌ای که دارد شناخته شده است؛ خواصی چون:

* افزایش قدرت مبارزه با استرس

* افزایش طول عمر

* درمان سرفه

* درمان سوءهاضمه

* ضد سرطان

* مفید برای توقف ریزش مو، بیماری‌های قلبی، دیابت و ...


3- نعنا؛ بهبود خلق و خوی

این گیاه داروییِ تازه‌ی معطر برای طیف گسترده‌ای از اهداف استفاده می‌شود؛ از تقویت خلق و خوی گرفته تا درمان سوءهاضمه. نعناع برای رشد به آب زیادی نیاز دارد؛ بنابراین شما باید دانه‌های آن را بکارید و مدام آن را آبیاری کنید. بهترین بخش در مورد استفاده از نعناع، توانایی آن برای دفع آفات و حشرات است که باعث می‌شود محیط خانه شما تمیز باشد.

برخی از خواص این گیاه دارویی:

* حفظ پویایی دستگاه گوارش

* تقویت ایمنی

* بهبود خلق و خو

* تسکین سرفه

* حفظ سلامت دستگاه تنفسی

* دور کردن پشه‌ها


4- شنبلیله؛ تنظیم‌کننده‌ی کلسترول

شنبلیله یک اعجوبه در میان گیاهان دارویی است و این به دلیل خواص شگفت‌انگیز آن می‌باشد. هم برگ و هم دانه‌های این گیاه همیشه سبز دارای خواص فراوانی هستند.

بخشی از فواید این گیاه فوق‌العاده عبارت است از:

* کنترل سطوح کلسترول

* جلوگیری از ریزش موها

* افزایش اشتها

* تقویت دستگاه ادراری

* پاکسازی خون

* کاهش فشارخون

* مفید برای درد مفاصل و دیابت


5- رازیانه؛ تقویت بینایی

رازیانه یک گیاه طعم‌دهنده و معطر است که برای درمان انواع مختلفی از مشکلات سلامتی مفید است. در هند، مردم به جویدن رازیانه بعد از هر وعده غذایی عادت دارند. این گیاه به راحتی رشد می‌کند و به مراقبت زیادی نیاز ندارد.

در ادامه برخی از خواص شگفت‌انگیز دانه‌های رازیانه را می‌بینیم:

* درمان سرفه

* کنترل کلسترول

* بهبود بینایی

* درمان حالت اسیدی در بدن

* جلوگیری از تنفس بدبو

* افزایش شیر مادر در مادران شیرده



6- گشنیز؛ غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها

گشنیز یک عضو مهم در آشپزخانه‌های هندی است. برگ، دانه و پودر دانه آن، همه برای سلامتی شما مفید است. این گیاه دارویی علاوه بر عطر و طعم متمایزی که به مواد غذایی می‌بخشد، طیف وسیعی از خواص دارویی را به خود اختصاص می‌دهد.

در اینجا به مواردی از خواص این سبزی اشاره می‌کنیم:

* از خراب شدن غذا جلوگیری می‌کند.

* غنی از آنتی‌اکسیدان‌هاست.

* احتباس ادرار را درمان می‌کند.

* هضم را بهبود می‌بخشد.

* چرخه قاعدگی را تنظیم می‌کند.

* آکنه را درمان می‌کند.



7- زنجبیل؛ راه حل ریشه‌ای برای بسیاری از بیماری‌ها

شما هر مشکلی را نام ببرید، زنجبیل جواب آن است! این راه حل ریشه‌ای برای انواع مختلفی از مشکلات سلامتی مفید است. همه آنچه باید انجام دهید این است که ریشه زنجبیل را در باغچه خود کاشته و بعد از چند روز ببینید که رشد کرده است. این گیاه به مراقبت زیادی نیاز ندارد. زنجبیل به دلیل طعم متمایز آن و البته مزایای فوق‌العاده‌ای که برای سلامتی دارد، یک عضو مهم غذاهای هندی محسوب می‌شود.

در ادامه ذکر کرده‌ایم که زنجبیل چگونه به سلامتی شما کمک می‌کند:

* درمان سوءهاضمه

* تسکین سردرد

* کنترل فشارخون

* درمان سرماخوردگی، سرفه، آنفلوانزا و آسم

* تسکین درد و گرفتگی‌های قاعدگی


آبلیمو بهتر است یا قهوه؟

حتما می‌دانید که قهوه کافئین بالایی دارید و زیاده‌نوشیدن آن می‌تواند عارضه‌ساز باشد. اما اگر به‌دنبال جایگزین بهتری می‌گردید، آب طعم‌دارشده با لیمو هم خوب است. اما چرا؟

هر دوی این نوشیدنی‌ها باعث تقویت متابولیسم و افزایش انرژی می‌شود. ولی آبلیمو از ویتامین‌ها و املاحی برخوردار است که در قهوه یافت نمی‌شود. لیمو علاوه‌بر این‌که سرشار از ویتامین C است، مقادیر بالایی پتاسیم هم دارد و به عملکرد بهتر سیستم ایمنی و کاهش اثرات استرس کمک می‌کند.

از سوی دیگر قهوه در صورت مصرف بیش‌ از اندازه می‌تواند اضطراب‌آور باشد. البته ناگفته نماند که این نوشیدنی محبوب از خواص آنتی‌اکسیدانی و فواید مختلفی برای سلامت برخوردار است. از جمله این فواید می‌توان به تسکین افسردگی و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ اشاره کرد. اما قهوه ‌نوشیدن زیاد به‌دلیل وارد شدن مقادیر بالای کافئین به بدن احتمال دارد مسبب ابتلا به اضطراب شود. اما آبی که با لیمو طعم‌دار شده باشد حاوی کافئین به‌مراتب کمتری در مقایسه با قهوه است.

دیگر اینکه کافئین قهوه اثر ملین دارد. به این معنی که باعث ترشح هورمون گاسترین در معده و تسریع عملکرد روده‌ها می‌شود. حرکات روده‌ای را هم تسریع می‌کند. زیاد نوشیدن قهوه حتی زخم معده می‌آورد و در افراد مبتلا به رفلاکس معده موجب تشدید علائم می‌شود. اما آبلیمو برای سیستم گوارشی کمک بهتری است. لطفا بی‌خوابی را هم به همه اینها اضافه کنید. مصرف قهوه در شب به‌دلیل دارا بودن کافئین بالا توصیه نمی‌شود. البته که نوشیدن قهوه در مقدار کم چندان اختلالی در خواب ایجاد نمی‌کند. اما چون مقدار کافئین قهوه تقریبا چهار برابر آبلیمو است، زیاده‌روی در مصرف آن ممکن است بی‌خواب‌تان کند.

پس گاهی هم بد نیست به‌جای قهوه، آب طعم‌دارشده با لیمو برای خودتان تدارک ببینید!


5 عامل شانه درد در خانم‌ها

شانه‌ها، پُرتحرک‌ترین مفاصل بدنتان است؛ اما این میزان تحرک پذیری هزینه‌هایی دارد. از هر چهار زن 20 تا 55 ساله یک نفر از شانه درد شاکی است. حدود 20 درصد از افراد، عضله‌ی شانه‌گردان خود را پاره می‌کنند!


، شما به عنوان یک زن با تمام کارهایی که طی روز انجام می‌دهید، روی سلامت شانه‌هایتان تأثیر می‌گذارید. در این مطلب به معمول‌ترین عوامل روزمره که منجر به شانه درد می‌شوند اشاره می‌کنیم.


گوشی تلفن‌تان

وقتی روی یک اسکرین خم می‌شوید، چه گوشی تلفن‌تان و چه تبلت یا کامپیوترتان، سر شما بیش از 25 کیلوگرم فشار بر گردنتان وارد می‌کند. وقتی شانه‌هایتان را به جلو خم می‌کنید، عضلات حامی پشت و شانه‌هایتان ضعیف می‌شوند و به مرور زمان، آن‌قدر ضعیف و کشیده می‌شوند که شروع می‌کنید به شکایت کردن که: «از بس کار کردم و بار سنگین حمل کردم شانه درد گرفتم!».

چه باید بکنید: در مطالعه‌ای زنان کارمند، سه بار در هفته و به مدت 10 هفته، هر بار 20 دقیقه تمرینات قدرتی گردن و شانه با دمبل انجام دادند و دردشان به میزان چشمگیری کاهش یافت و عملکردشان بهتر شد.


هورمون‌هایتان

بله باز هم جنسیت وارد عمل می‌شود! هورمون استروژن بر سنتز کلاژن اثر می‌گذارد و باعث می‌شود مفاصل زنان سست‌تر شده و راحت‌تر آسیب ببیند و کُندتر ترمیم شود.

چه باید کرد: اگر قرص ضدبارداری مصرف می‌کنید پس یک قدم جلوتر از بقیه خانم‌ها هستید؛ قرص‌های ضدبارداری هورمونی می‌توانند به میزان قابل توجهی ریسک آسیب رباط‌ها را پایین بیاورند. اگر هم قرص ضدبارداری مصرف نمی‌کنید، پس باید حین سیکل قاعدگی‌تان بیشتر مراقب وضعیت بدنی خود باشید و به مفاصلتان فشار وارد نکنید تا از آسیب پیشگیری نمایید.


تمرین و ورزشتان

وقتی عضلاتتان را جلوی آینه منقبض می‌کنید و از دیدن فرمی که گرفته‌اند لذت می‌برید، طبیعتاً تمرکزتان روی عضلاتی است که به چشم می‌آیند و به راحتی عضلات تثبیت کننده‌ی کوچک را نادیده می‌گیرید، چون همیشه هم دیده نمی‌شوند، مانند عضلات تحت کتفی که شانه را تثبیت کرده و از چرخش شانه به درون (عارضه شانه گرد شده) جلوگیری می‌کنند.

چه باید کرد: به ازای هر تمرین هل دادنی، دو تمرین کشیدنی (مثلاً به ازای شنا و پرس سینه، دو تمرین پارویی و بارفیکس) در روتین تمرینات خود داشته باشید. این شیوه کمکتان می‌کند عضلات مهم پشتی‌تان را تقویت کنید و ضمناً از عدم تعادل عضلانی که می‌تواند شانه‌هایتان را مستعد آسیب کند، پیشگیری نمایید.


کیف دستی‌تان

تاندون‌های عضلات شانه‌گردان مانند شلوار جین‌تان هستند، اگر خوب از آن مراقبت نکنید و زیاد از آن استفاده کنید، پارچه‌ی آن شل و وارفته شده و از شکل و قیافه خواهد افتاد. اگر هر روز کیفتان را در یک سمت بدنتان حمل می‌کنید، مخصوصاً اگر سنگین هم باشد، باری اضافی به تاندون عضلات شانه‌ی خود وارد می‌نمایید که باعث می‌شود آسیب ببینند.

چه باید کرد: شاید توقع زیادی باشد که از شما بخواهیم کیف کوچک‌تری انتخاب کنید. دست‌کم می‌توانید از کیفی استفاده کنید که بندهای پهن‌تری دارد و هر وقت که می‌توانید آن را جلوی بدنتان بگیرید و سمت شانه‌های حامل را هر چند وقت یک‌بار عوض کنید.


سینه‌بندتان

اگر سینه‌های نسبتاً سنگین و بزرگی دارید، بندهای سینه‌بندتان ممکن است شیارهایی در بالای شانه‌هایتان ایجاد کند که اگر برطرفشان نکنید، می‌توانند دائمی شده و شانه‌هایتان را دفرمه کنند.

چه باید کرد: سینه‌بندهایی تهیه کنید که بندهای پهن‌تر و پد دار داشته باشند تا از فشار وارد بر شانه‌هایتان کاسته شود. ضمناً هرازگاهی از سینه‌بندهایی که پشت بسته دارند استفاده کنید تا همیشه و هر روز به یک نقطه از شانه‌هایتان فشار وارد نشود.


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

پیدا کردن علت شانه درد همیشه هم ممکن نیست؛ زیرا گاهی مشکل اصلی مربوط به سایر قسمت‌های بدن است و منبع درد جای دیگری است که خودش را در شانه‌ها نشان می‌دهد. این حالت می‌تواند در مورد برخی از مشکلات گردن به وجود بیاید مانند آرتروز و فتق دیسک.

به طور کلی اگر درد زیادی دارید یا می‌دانید به خودتان آسیب زده‌اید، بهترین کار این است که هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید؛ اما اگر شانه دردتان خفیف است سعی کنید اصلاحاتی در فعالیت‌هایتان ایجاد کنید. می‌توانید داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی نیز مصرف کنید و حرکات کششی انجام دهید تا ببینید آیا دردتان بهتر می‌شود یا نه. اما اگر با تمام این اقدامات بعد از دو سه هفته نیز درد وجود داشت، باید به پزشک مراجعه کنید.


پزشک برای تشخیص علت شانه دردتان، ممکن است سؤال‌های زیر را از شما بپرسد پس جواب این سؤال‌ها را آماده کنید:

* آیا دردتان فقط در یک شانه است یا هر دو شانه‌تان درد می‌کند؟

* آیا این درد ناگهان شروع می‌شود؟ اگر چنین است، در حال انجام چه کاری بوده‌اید که درد سراغتان آمده؟

* آیا این درد به سایر قسمت‌های بدنتان نیز می‌رسد؟

* آیا می‌توانید دقیقاً به نقطه‌ی درد اشاره کنید؟

* آیا وقتی حرکتی نمی‌کنید هم درد دارید؟

* آیا وقتی حرکات خاصی انجام می‌دهید دردتان بیشتر می‌شود؟

* آیا شانه‌تان قرمز و داغ و متورم می‌شود؟

* آیا شانه‌دردتان شب‌ها شما را از خواب بیدار می‌کند؟

* چه چیزی دردتان را بدتر و چه چیزی آن را بهتر می‌کند؟

* آیا مجبور شده‌اید فعالیت‌هایتان را به دلیل شانه درد محدود کنید؟

اگر هم پزشکتان همه‌ی موارد را از شما نخواست، خودتان می‌توانید هر موردی را که به نظرتان مهم می‌آمد توضیح دهید تا به تشخیص بهتر کمک کنید.