GoodFoods

GoodFoods

GoodFoods

GoodFoods

سردرد را جدی بگیرید

در دهه های اخیر، تغییر سبک زندگی، مشکلات روزمره و عوامل اضطراب آفرین، زمینه ساز افزایش سردردهای تنشی در جامعه بوده است.


تغییر سبک زندگی و ماشینی شدن زندگی مردم در سال های اخیر زمینه ساز بروز بیماری‌های مغز و اعصاب و سردردهای ناشی از اضطراب و استرس بوده که باید مورد توجه آحاد جامعه قرار بگیرد.


ساده‌ترین تعریف سردرد، احساس درد از ناحیه چشم تا پشت سر است و تاکنون ۹ گونه مختلف آن شناخته شده که سردردهای ناشی از میگرن کلاسیک، عصبی، عفونت پرده‌های مغز، فشار خون بالا، تومورهای مغزی، بیماری‌های چشم، بیماری‌های سینوس، عفونت‌های دندانی و آلرژیک ساز از آن جمله آنهاست.


 هرچند سردرد به تنهایی بیماری نیست ولی معمولاً نشانه‌ای از بیماری بوده و همیشه هشداردهنده محسوب می‌شود و می‌تواند به دلایل مختلف از سرماخوردگی ساده و سینوزیت گرفته تا تومور مغزی ایجاد شود.


سردردها به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم می‌شوند که در سردردهای اولیه، مشکلی در سر و جمجمه وجود ندارد مانند: سردرد میگرنی و تنشی ولی در سردرد ثانویه، ایرادی در فضای جمجمه و گردن رُخ می دهد که اغلب ناشی از اختلالات با منشأ تومور، عفونت‌، بیماری‌های عروقی یا آسیب‌های جمجمه است.


رایج‌ترین سردردها در کشور ما، نوع میگرنی و تنشی آن است که مشکلات اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و عوامل اضطراب آفرین موجود در زندگی روزمره افراد موجب افزایش قابل توجه آمار این گونه سردردهاست که جای تأمل دارد.


در اکثر جوامع حدود ۱۰ درصد از آقایان و حدود ۲۵ درصد از خانم‌ها به سردردهای میگرنی و تنشی مبتلا هستند ولی این میزان در کشور ما کمی بیشتر است و در سال های اخیر نیز افزایش یافته است.


دارنده بورد تخصصی مغز و اعصاب گفت: سردردهای قدیمی هرچند آزاردهنده است اما اغلب خطرناک نبوده اما سردردهای جدید ممکن است نشانه یک بیماری جدی و زنگ خطر باشد.


سردردهایی را که بیمار در گذشته به مقدار کمی داشته و با گذشت زمان افزایش یافته است را "سردرد با سیر پیش رونده" توصیف کرد که احتیاج به بررسی دقیق دارد.


هرچند بخش زیادی از سردردها، عصبی است و تنها ۲ درصد از آنها به دلیل تومور مغزی یا ضایعه مغزی رُخ می دهد اما در باره سردردهای خیلی شدید و ناگهانی که منجر به بیدار شدن فرد از خواب می‌شود و معمولاً با استفراغ همراه است، بیمار حتماً باید با اورژانس مراجعه کند.


شایع‌ترین علت سردرد را ناشی از بیماری‌های عصبی، آلودگی هوا، بی‌خوابی، میگرن، سینوزیت، تومور مغزی و یا مننژیت دانست و افزود: سردردهای ثانویه می‌تواند ناشی از افزایش فشار خون، نارسایی تنفسی، اختلال خواب و افسردگی باشد.


تغییر شیوه زندگی، نوشیدن آب زیاد، ورزش، تغذیه مناسب و مصرف ویتامین‌ها بخصوص ویتامین D در پیشگیری و کاهش سردرد مؤثر است.


گشاد شدن و التهاب و عفونت عروق داخل و خارج جمجمه، انقباض مُمتد عضلات کاسه سر و گردن و تغییر فشار داخل جمجمه از عوامل بروز سردرد محسوب می شود.


عیوب انکساری چشم نیز سبب پیدایش سردردهای مکرر در ناحیه پیشانی بخصوص هنگام مطالعه یا تماشای تلویزیون می‌شود.


 سردرد با منشأ تومور مغزی، متناوب بوده و با حرکت سر، عطسه و سرفه تشدید می‌شود و معمولاً در اوایل صبح بیشتر مشاهده می‌شود و این عارضه با اختلالات خواب همراه است بطوریکه گاهی بیمار به علت سردرد از خواب بیدار می‌شود.


یکی از مشکلات اساسی در درمان سردرد را بحث "خود درمانی" دانست و افزود: بسیاری از افراد بدون مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب شروع به مصرف مسکن می‌کنند در حالی که التیام سردرد با مسکن به معنی درمان آن نیست و در مواردی مانند سردردهای ناشی از تومور، با مصرف مسکن ظاهراً درد از بین می رود ولی مشکل همچنان باقی است.


 اکثر داروهای سردرد حاوی مواد مخدر است، گفت: این داروها در آغاز مصرف باعث التیام درد بیمار می‌شود ولی مصرف بیش از حد آنها اگر در طول ماه بیشتر از ۱۵ عدد باشد، سردرد را به سمت دردهای روزانه وابسته به مُسکن می‌کند.


 افرادی که سابقه سردرد ندارند، با وقوع سردرد جدید باید به پزشک نورولوژیست مراجعه کنند و چنانچه علامت‌های دیگری مانند استفراغ، عدم تعادل، دوبینی و تاری دید هم به وجود آید نشان از وقوع اتفاق مهمی در مغز است که حتماً باید زیر نظر پزشک درمان شود.


سلامت نیوز: سردرد را جدی بگیرید

مزایای شگفت انگیز کلسیم و منابع آن

کلسیم عنصری شیمیایی است که برای بقای موجودات زنده، از جمله انسان، ضروری است. این مواد معدنی در بدن فراوان و برای سلامتی حیاتی هستند.


باید مقدار مشخصی از کلسیم را مصرف کنیم تا بتوانیم استخوانهای قوی و ارتباط سالم و مغزی با مغز و سایر قسمتهای بدن برقرار کنیم. کلسیم به طور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت می شود؛ همچنین به محصولات خاصی اضافه می شود، و مکمل ها در دسترس هستند.


کلسیم نقش مهمی در بدن ایفا می کند؛ که شامل:


سلامت استخوان


حدود ۹۹ درصد از کلسیم بدن انسان در استخوان ها و دندان ها یافت می شود که برای رشد و نگهداری استخوان ها ضروری است. کلسیم به تقویت استخوانهای انسان ادامه می دهد تا زمانی که انسان به ۲۰-۲۵ سالگی برسد، زمانی که تراکم استخوان بیشتر باشد. بعد از این سن، تراکم استخوان کاهش می یابد، اما کلسیم همچنان به حفظ استخوان ها کمک می کند و باعث کاهش سرعت کم شدن تراکم استخوان می شود، که بخشی طبیعی از روند پیری است.


انقباض عضله


کلسیم انقباض عضله را تنظیم می کند، از جمله انقباض عضله قلب. 


لخته شدن خون


کلسیم نقش مهمی در انعقاد خون طبیعی (لخته شدن) دارد. 


نقشهای دیگر


کلسیم عامل بسیاری از آنزیم ها است. این بدان معنی است که بدون وجود کلسیم، این آنزیم های مهم نمی توانند کارآمد باشند.


مهم است که توجه داشته باشید که کلسیم بدون حضور ویتامین D قابل جذب نیست.


غذاهای غنی از کلسیم


شیر، پنیر، ماست، جلبک دریایی، آجیل ها و دانه ها، لوبیا، انجیر، کلم بروکلی، اسفناج، توفو، بسیاری از غلات غنی شده صبحانه 


همچنین بسیاری از نوشیدنی ها، از جمله شیر سویا و انواع میوه ها با کلسیم تقویت می شوند.


پوسته تخم مرغی نیز حاوی کلسیم است و می تواند به عنوان یک پودر خرد شده و به مواد غذایی و نوشیدنی اضافه شود.


راز لاغری با قهوه

گروهی از متخصصان علوم تغذیه در انگلیس با انجام آزمایش‌های تازه‌ای دریافتند که نوشیدن قهوه چربی‌ قهوه‌ای را تحریک می‌کند که می‌تواند عامل کلیدی در مقابله با چاقی و دیابت باشد.


محققان انگلیسی اظهار داشتند: این مطالعه اولین مورد بررسی انجام شده روی نمونه‌های انسانی بوده که به دنبال ترکیب‌ها و عناصری است که تاثیر مستقیمی بر عملکرد چربی قهوه‌ای دارند. چربی قهوه‌ای بخش مهمی از بدن انسان به حساب می‌آید که در سرعت کالری سوزی نقش کلیدی بازی می‌کند.


چربی قهوه‌ای یکی از دو نوع چربی موجود در بدن انسان و دیگر پستانداران است. در گذشته این چربی تنها به نوزادان و برخی از پستانداران نسبت داده می‌شد اما در سال‌های اخیر مشخص شد که چربی قهوه‌ای در بدن بزرگسالان نیز وجود دارد. عملکرد اصلی این نوع چربی تولید حرارت در بدن از طریق سوزاندن کالری است.


بنابر این، افرادی با شاخص توده بدنی (BMI) کمتر از میزان بالاتری چربی قهوه‌ای برخوردارند.


یکی از محققان این مطالعه از دانشگاه ناتینگهام گفت: چربی قهوه‌ای به شکل‌ متفاوتی نسبت به چربی دیگر در بدن عمل می‌کند و از طریق چربی و قند سوزی گرما تولید می‌کند. افزایش فعالیت این چربی کنترل قند خون و همچنین سطح لیپید خون را تقویت کرده و به از بین رفتن کالری مازاد و کمک به کاهش وزن کمک می‌کند. هرچند، تاکنون محققان به شیوه قابل قبولی که فعالیت این چربی را در بدن تحریک می‌کند، دست پیدا نکرده بودند.


محققان اظهار داشتند: این اولین مطالعه روی نمونه انسانی است که نشان می‌دهد چیزی شبیه به یک فنجان قهوه می‌تواند تاثیر مستقیمی بر عملکرد چربی قهوه‌ای داشته باشد. تاثیر بالقوه یافته‌ای ما بسیار حائز اهمیت است چرا که چاقی نگرانی حائز اهمیتی در جوامع است و شیوع دیابت نگران کننده است به همین دلیل چربی قهوه‌ای می‌تواند بخشی از راهکار مقابله با این دو عارضه باشد.


این تیم تحقیقاتی از تکنیک تصویربرداری حرارتی استفاده کرده تا ذخایر چربی قهوه‌ای بدن را ردیابی کنند. این روش غیر تهاجمی به این تیم تحقیقاتی کمک کرد تا چربی قهوه‌ای را موقعیت یابی کرده و ظرفیت آن را در تولی حرارت ارزیابی کنند.


به گزارش مدیکال اکسپرس، به گفته محققان انگلیسی یافته‌های بدست آمده مثبت بوده و لازم است به طور دقیق مشخص شود کافئین یا چه ترکیب دیگر موجود در قهوه تاثیر تحریک کنندگی بر عملکرد چربی قهوه‌ای دارند. با تایید شدن ترکیب موثر می‌توان تغییرات لازم را در رژیم کنترل وزن و پیشگیری از دیابت اعمال کرد.